Knipselkrant

Sportcentre de Dieze in het nieuws.

Blijf op gewicht met een actieve leefstijl

Het lijkt zo simpel: door te bewegen verbruik je energie. Je kunt dus meer eten zonder aan te komen. Toch wil dat niet zeggen dat je niet dikker wordt zolang je maar regelmatig beweegt. Voor de meeste mensen is de beweegrichtlijn niet genoeg om overgewicht te voorkomen. Hetzelfde geldt voor af en toe intensief sporten. Het gaat er vooral om een actieve leefstijl te ontwikkelen en urenlang stilzitten zoveel mogelijk te vermijden.

Bij overgewicht zijn veel factoren in het spel. Naast de mate van activiteit zijn dat vooral te veel en te energierijk eten, evenals erfelijke aanleg. Andersom helpt een actieve leefstijl om een gezond gewicht te krijgen én te houden. Door te bewegen gaat het energieverbruik omhoog. Onderzoek toont aan dat actieve kinderen en jongvolwassenen minder lichaamsvet hebben. En mensen die voldoen aan de beweegrichtlijn hebben doorgaans een gezondere BMI. Daarmee meet je de verhouding tussen leeftijd, lengte en gewicht.

Hoe langer, hoe beter

Nog lang niet duidelijk is hoeveel je moet bewegen om overgewicht te voorkomen. Dat is heel lastig te meten, want onder beweging vallen veel verschillende activiteiten. Van afwassen en de hond uitlaten tot hardlopen en zwemmen. Het lijkt in elk geval vooral belangrijk regelmatig matig intensieve activiteiten uit te voeren die lang zijn vol te houden. Denk aan fietsen, lopen en buitenspelen. Om overgewicht te voorkomen, is het nodig elke dag zeker 45 tot 60 minuten op die manier actief te zijn. De beweegrichtlijn van minstens 150 minuten per week voor volwassenen is daarvoor dus niet voldoende. Deze richtlijn is dan ook niet opgesteld met oog op het gewicht, maar is gericht op de algemene gezondheid.

Blijf op gewicht met een goede balans

De balans tussen bewegen en eten blijft de grootste uitdaging. Het is gemakkelijker veel calorieën binnen te krijgen dan die te verbranden.

Wie zichzelf na het sporten trakteert op een zogenaamd gezond energiedrankje, boordevol suikers heeft de verbrande calorieën al snel weer binnen, en vaak meer. Het gaat er dus om meer te bewegen, zonder veel meer te eten.

Op gewicht blijven? Alle beetjes helpen!

Sporten en bewegen is niet zinloos. Integendeel. Alle beetjes beweging helpen. Op gewicht blijven met een actieve levensstijl is maar één reden om te bewegen. Bewegen is altijd gezonder dan stilzitten, ook als de weegschaal niet te veel kilo’s aangeeft. Bewegen is goed, maar meer bewegen is natuurlijk altijd beter. En sporten mag ook gewoon voor het plezier.

Bron: Kenniscentrum Sport

Wil je liever onder begeleiding starten met bewegen?

Met de Viventpas krijg je 10% korting op een abonnement bij Sportcentre de Dieze in Den Bosch. Zij bieden diverse beweegactiviteiten aan en werken intensief samen met de fysiotherapeuten van Fysio de Dieze welke praktijk en oefenzaal hebben in hetzelfde pand.

Sportcentre de Dieze
Werfpad 5
5212 VJ ’s-Hertogenbosch
073 – 689 27 20

www.sportcentre.nl
www.fysiodedieze.nl
info@sportcentre.nl

https://www.viventlangerthuis.nl/blijf-op-gewicht-met-een-actieve-leefstijl/

Terug naar overzicht