Knipselkrant

Sportcentre de Dieze in het nieuws.

‘Bewegen met COPD’ bij Sportcentre de Dieze in Den Bosch

Bewegen met COPD? Misschien moet u er niet aan denken. Wanneer u start met sporten bent u in het begin benauwder en daarom voelt sporten voor u misschien niet natuurlijk. Toch levert bewegen op de lange termijn veel op. U krijgt een betere conditie en u bent minder vatbaar voor een longaanval. Makkelijk is het zeker niet, maar het loont wel.

Speciaal programma
 Alle vormen van bewegen zijn goed. Een programma ‘bewegen met COPD’ onder begeleiding van een fysiotherapeut is vaak wel het meest effectief. Bij Sportcentre de Dieze wordt intensief samengewerkt met de fysiotherapeuten van Fysio de Dieze; zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met COPD. Uw arts kan u doorverwijzen. Fysiotherapie wordt meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering.

Sportcentre de Dieze kan ook een rol spelen bij patiënten met lichte COPD (Gold 1), die geen chronische verwijzing krijgen en deels zonder continue begeleiding van de fysiotherapeut kunnen trainen. De fysiotherapeut kan in zo’n geval een op maat gemaakt trainingsprogramma maken waarmee u zelfstandig gaat trainen. Hierbij zal de therapeut wel een oogje in het zeil blijft houden, uw vorderingen in de gaten houdt en controle/testmomenten met u afspreken.

Behalve duurtraining blijkt ook krachttraining een positieve invloed te hebben op COPD. Vooral voor mensen die tijdens duurtraining veel last hebben van kortademigheid kan krachttraining een goed alternatief zijn. Bovendien heeft krachttraining als extra voordeel dat het de spiersterkte verbetert. Idealiter omvat de training daarom zowel kracht- als duurtraining.

Abonnement
Bij Sportcentre de Dieze kunt u na (of naast) het beweegprogramma onder begeleiding van de fysiotherapeut een sportabonnement nemen. De fysiotherapeuten blijven dan snel beschikbaar en blijven toezien op de uitvoering en inhoud van de trainingen. Sportcentre de Dieze biedt mensen met een Viventpas 10% korting op een abonnement.

https://www.viventlangerthuis.nl/bewegen-met-copd-bij-sportcentre-de-dieze-in-den-bosch/

Terug naar overzicht